Calcium mangel og kilder til kalk


I denne artikel kan du læse om, hvad calcium er og hvorfor det er vigtigt for vores krop. Som det mineral vi har mest af i kroppen – ca. 1,2 kilo hos et voksent menneske – kan det være en god idé at vide en lille smule om det stof, der opbygger vores knogler og får musklerne til at trække sig sammen.

Calcium og magnesium tilskud fra Terranova

Terranova har udviklet et calcium tilskud, hvor calcium og magnesium går hånd i hånd. Sammen med fosfor er de to stoffer de vigtigste når det kommer til opbygningen af vores knogler. Magnesium står blandt andet for at sikre vores krops evne til at optage og udnytte calcium. Derfor giver det god mening at sammenfatte de to stoffer i ét kosttilskud. Foruden en vigtig blanding af tørret grønt og frugt, der optimerer optaget af mineralerne, indeholder Terranovas kosttilskud 125mg calcium og 250mg magnesium. Terranova har blandt andet også et multivitamin, hvor calcium indgår.

Hvad er calcium/kalk?

Om man anvender ordet kalk eller calcium, så er der tale om samme grundstof. Og det er vel at mærke et grundstof, som er utrolig vigtigt for menneskekroppen. Mere præcist er der med kalk tale om et mineral. Man opdeler mineraler i to grupper: mineraler og sporelementer. Begge underkategorier rummer livsnødvendige stoffer. Sporelementerne er blandt andet zink og jern, mens mineralerne rummer fosfor, magnesium – og så altså også calcium. Forskellen på de to grupperinger er blot, hvor meget vi mennesker skal indtage for at være sunde og raske. Og her hører calcium altså til den gruppe, hvor man bør indtage minimum 100 milligram pr. dag. Det gælder uanset om mineralet optages gennem kroppen, eller som kalktilskud.

Hos en voksen person er der omkring 1200 gram calcium i kroppen og 99% af mineralet er lagret i knogler og tænder. Den sidste ene procent er dog lige så vigtig som de andre. Med andre ord arbejder calcium for os i hele kroppen. Derfor er mangel på calcium også et problem, der ikke bør ignoreres.

Hvad bidrager calcium til?

I dette afsnit fokuserer vi på hvad kalk gør godt for i kroppen. Før det beskrives, hvordan de 99% af mineralet hjælper med at styrke vores knogler, nævnes nogle af stoffets andre egenskaber. Vigtigt er det især at nævne, at calcium fungerer som et signalmolekyle. Blandt de mest kendte tilfælde af denne kommunikation mellem celler, er vores musklers evne til at trække sig sammen – en evne vi altså kan takke calcium for. Selvom der ikke er meget kalk i vores celler, er der nogle kanaler der kan åbnes så kalkkoncentrationen kan stige og sætte gang i diverse processer. Når blodet størkner, f.eks. når et sår stopper med at bløde, så er calcium også involveret. Niveauet af calcium i blodet reguleres af to hormoner, der sørger for, at vores kroppe hverken har for meget eller lidt kalk i blodet.

Calcium tilskud

For nogle kan det knibe med at sikre et tilstrækkeligt indtag af kalk. Det kan f.eks. være, hvis man ikke formår at få dækket behovet gennem kosten. Det kunne især dreje sig om personer, der ikke tåler mælkeprodukter. Derudover kan det være en god idé at sikre niveauet af mineralet, hvis man falder inden for en af de to demografiske grupper, der i endnu højere grad har brug for kalk: børn i voksealderen samt ældre. Her kan man med fordel tage et calcium tilskud.

Anbefalet indtag af calcium

For at vide om du har brug for et calcium tilskud er det selvfølgelig nødvendigt at vide, hvor meget kalk man anbefales at tage på daglig basis. Du kan læse de generelle anbefalinger for calcium indtag for voksne og børn i Danmark på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Calcium mangel

Hvis man lider af calcium mangel er det faktisk sjældent, at der er specifikke synlige symptomer, da det ofte resulterer i en langsommelig proces, hvor knoglerne nedbrydes. Dog kan muskeltræthed være et af de almindelige symptomer på calcium mangel. I mere generelle tilfælde kan man opleve prikken omkring munden og på fingrene.

Kan man tage for meget calcium?

Man skal ofte op i en mængde svarende til 2-3 gange det daglige indtag af calcium før det begynder at være problematisk. Hvis man drikker for meget mælk, kan det dog hæmme optaget af jern, hvilket kan være uhensigtsmæssigt. Man kan også havne i det, der kaldes hypercalcæmi, hvilket kan medføre mavesmerter, depression og hjerteanfald. Der er altså risici ved for meget calcium.

Er der bivirkninger ved for højt eller lavt niveau af calcium?

I det ovenstående er der altså oplistet problemer ved et indtag af calcium der enten er for højt eller lavt. Det er derfor vigtigt at sikre en balance, så knoglerne kan opbygges uden, at det går ud over kroppens øvrige funktioner.

Husk din D vitamin

For at sikre at kroppen kan optage kalk, er et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin nødvendigt. Det skyldes, at D-vitamin har svært ved at blive optaget fra tarmene, hvis man mangler D-vitamin. Uden D-vitamin kan knoglerne heller ikke få glæde af kalken. Læs mere om D-vitamin her.

Velkommen til fremtidens kosttilskud

Produkter du måske vil synes godt om