Din guide til fiskeolie og omega 3-6-7-9


Her får du de vigtigste informationer om fiskeolie og omega 3, 6, 7 og 9. Artiklen vil blandt andet besvare spørgsmål som ”hvad er fiskeolie godt for”, ”hvor meget fiskeolie skal man have” og ”hvordan finder man den bedste fiskeolie”. Her kan du blive klogere på, hvornår du skal overveje et omega 3 kosttilskud og hvornår du skal være særligt opmærksom på at få nok af de vigtige omega fedtsyrer, f.eks. hvornår du skal overveje fiskeolie til gravide eller fiskeolie til børn.

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie findes i fed fisk og er en form for fedtsyre. Fiskeolie er særligt rig på omega 3 fedtsyrer, som blandt andet dækker over Eicosapentaensyre (EPA) og Docosahexaensyre (DHA). Sørger du ugentligt for at indtage en stor mængde af fed fisk som f.eks. ørred og makrel, er det muligvis ikke nødvendigt for dig at indtage fiskeolie som kosttilskud. Rigtig mange har dog svært ved at spise nok fed fisk i løbet af en uge, hver uge. Derfor kan det for langt de fleste mennesker, især børn, være gavnligt med et omega 3 kosttilskud, som f.eks. fiskeolie kapsler, eller fiskeolie tabletter.

Hvad er Omega 3?

Omega 3 er flerumættede fedtsyrer der kan tilføres via en varieret kost, med særligt fokus på at få en betydelig mængde varieret fisk. Omega 3 fedtsyrer findes i fede fisk og kaldes derfor også ofte for fiskeolie. Omega 3 er forbundet med en lang række vigtige funktioner, blandt andet reducering af blodtrykket, anti-inflammatoriske egenskaber, anti-trombotiske egenskaber, samt forlængelse af graviditet og øget omkreds på hovedet hos nyfødte. Dette besvarer altså spørgsmålet ”hvorfor er omega 3 vigtigt”. Får du ikke nok fiskeolie gennem et ugentligt indtag af fisk, kan et omega 3 tilskud, som f.eks. fiskeolie kapsler, være nødvendigt (Sundhed.dk, ”Omega-3 fedtsyrer”, 2021).

Kosttilskud med Omega 3-6-9

Din krop har et dagligt behov for at få tilført både omega 3, omega 6 og omega 9. Hvis du ikke opnår et tilstrækkeligt indtag gennem din kost, kan det være nødvendigt at indtage de essentielle omega fedtsyrer som kosttilskud. Det kunne være igennem tilskuddet, Life Drink, der består af 29 forskellige planter, urter og bær, og som indeholder netop omega 3, 6 og 9. Du kan desuden tage Terranovas Omega 3-6-7-9 olie, som indeholder omega 3 fiskeolie (uden fisk men fra planter), men også omega 6, omega 7 og omega 9 fedtsyrer fra planter. Ved at indtage denne blandingsolie, får du dækket hele spektret af de ernæringsmæssige essentielle omega fedtsyrer som din krop har behov for.

EPA og DHA - Essentielle omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer dækker både over ALA-syre, der findes i enkelte planter, og EPA- og DHA-syre som findes i fisk. EPA og DHA-syre er de primære og mest essentielle omega 3 fedtsyrer, og har derfor fået mest opmærksomhed i sundhedsforskningen. EPA og DHA er særligt kendt for at bidrage til en normal funktion af din hjerne, dit hjerte og dit syn. Da kroppen kun selv kan producere en sparsom mængde af de vigtige fedtsyrer, er det meget vigtigt at du får den nødvendige mængde fedtsyre udefra (Sundhed.dk, ”Omega-3 fedtsyrer”, 2021). Dette kan realiseres gennem en kost med rigelige mængder fed fisk, men for mange er det dog nødvendigt at supplere kosten med et omega 3 tilskud.

Hvorfor er fiskeolie og fedtsyrer vigtige for mig?

Fiskeolie og fedtsyrer er livsnødvendige for, at din krop kan fungere og udvikle sig optimalt. Der er mange sundhedsmæssige fordele ved fiskeolie og fedtsyrer, som blandt andet kan bidrage til et sundt hjerte og karsystem, et normalt syn og har en god effekt på betændelsestilstande og din hjernefunktion. Fiskeolie kan være ekstra vigtig for børn eller gravide, da også børn og fostre har brug for de vigtige fedtsyrer for at kunne vokse og udvikle sig optimalt (Netsundhedsplejerske, ”Fiskeolie og børn”, 2021).

Hvor meget fedsyre har jeg behov for?

Fødevarestyrelsen anbefaler at spise minimum 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram bør være fed fisk som sild, makrel, ørred m.m. Det er desuden vigtigt at du varierer mellem forskellige fisk (Fødevarestyrelsen, ”Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk”, 2021). Hvis du ikke formår at spise minimum 350 gram fisk hver uge, bør du i stedet tage et kosttilskud, der sikrer dig at du får de essentielle omega 3 fedtsyrer, som bidrager til at vedligeholde en normal hjerne- og hjertefunktion, samt et normalt syn (Netdoktor.dk, ”Fiskeolier (omega-3 fedtsyrer)”, 2021).

Hvad er forskellen på Omega 3, 6, 7 og 9?

Mens omega 3 syrer særligt findes i fisk, findes omega 6, 7 og 9 fedtsyrer hovedsageligt i ikke-animalske fødevarer. Omega 6 er, ligesom omega 3, flerumættede fedtsyrer. Omega 6 findes i diverse planteolier såsom vindruekerne-, majs- og solsikkeolie. Omega 9 er umættede fedtsyrer, som særligt findes i frugterne avocado og oliven. Omega 7 er en ikke-essentiel monoumættet fedtsyre hvilket betyder, at vores krop selv kan producere den eller omdanne andre fedtsyrer til omega 7. Dog aftager produktionen af omega 7 i takt med at vi bliver ældre. Omega 7 fedtsyrer findes ikke i særligt mange fødevarer og kan derfor være svære at få gennem kosten. Derfor kan mange have gavn af et kosttilskud med omega 7 (Fedtsyrer.com, ”Omega 3, 6, 7, 9”, 2021). Terranova tilbyder vegetabilsk Omega 3-6-7-9 olie, hvor omega 3 ikke er fisk, men fra ingredienser fra planteriget. Kosttilskuddet er desuden vegansk og fri for tilsætningsstoffer. Du kan også få dit tilskud af omega 3-6-9 igennem det helhedsorienteret produkt, Life Drink, der består af 29 forskellige planter, urter og bør.

Fødevarer med fiskeolie

Fede fisk som makrel, laks, sardiner og ørred er den allervigtigste kilde til omega 3 fedtsyrer, men også vegetabilske kilder som hørfrø, valnødder og mayonnaise kan bidrage til dit omega 3 indtag. Får du ikke en tilstrækkelig mængde af de nævnte fødevarer, kan det være nødvendigt med et omega 3 tilskud som fiskeolie kapsler, for at vedligeholde vigtige funktioner i din krop (Sundhed.dk, ”Omega-3 fedtsyrer”, 2021).

Vælger du Terranova Life Drink eller Omega 3-6-7-9 olie får du det nødvendige omega 3 kosttilskud, men også de essentielle omega 6 og omega 9 fedtsyrer, som kan bidrage til styrkelse af immunforsvaret, tænder, muskler og knogler.

Fiskeolie til børn

Ligesom fiskeolie er livsnødvendigt for voksne, er det også livsnødvendigt at børn får den rette mængde fiskeolie og omega fedtsyrer, for at deres kroppe kan udvikle sig og fungere optimalt (Netsundhedsplejerske, ”Fiskeolie og børn”, 2021). Mange børn er dog ikke vilde med fisk og derfor kan det være ekstra svært at få dit barn til at spise nok fiskeolie og fedtsyre gennem kosten alene. Derfor kan fiskeolie som kosttilskud være en nødvendighed, for at dække dit barns behov for omega 3 fedtsyrer. Læs mere om vores kosttilskud til børn.

Køb omega-fedtsyrer kosttilskud fra Terranova: Life Drink eller Omega 3-6-7-9 olie.