B12 Mangel og B12 vitamin

B12 Mangel og B12 vitamin

B12 vitamin bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer, og derfor kan B12 mangel blandt andet medføre træthed. B12 vitaminer optages igennem kosten, hvor det findes i mejeriprodukter, kød og fisk. Derfor er vegetarer og veganere ofte ramt af B12 mangel, og der kan B12 kosttilskud være et godt alternativ. Læs mere om vitaminet eller køb B12 tilskud længere nede på siden.

Hvad er B12 vitamin?

B12 vitamin er et fælles udtryk for en række kemiske stoffer, der er bedre kendt under navnet kobalaminer. B12 er et vitamin som kroppen ikke selv producerer, men som optages gennem kosten. Vitaminet hjælper til at skabe nye blodlegemer, og sikrer at nervesystemet fungerer som det skal. Derfor tages B12 eksempelvis for styrkelse af immunsystemet, mod træthed og for at opretholde den normale funktion i nervesystemet. Med andre ord sikrer B12, at du ikke rammes af blodmangel.

B12 vitamin tilskud

Vores B12 vitamin tilskud bidrager til kroppens skabelse af nye blodlegemer, som søger for at nervesystemet fungerer. Derudover bidrager vitaminet til kroppens immunsystem og mod træthed.

Du får ikke kun et effektivt B12 tilskud, men du får også et produkt hvor der er tænkt over indholdet. Kosttilskuddet er nemlig fri for tilsætningsstoffer, sødemidler, bindemidler, fyldestoffer og ikke mindst konserveringsmidler. Det er lavet på naturlige ingredienser og derfor 100% vegansk. Vi kaldet det et rent kosttilskud, der samtidig leveres i glasemballage til gavn for en verden, hvor plast er et stigende problem.

Vores tilskud adskiller sig fra mange andre ved at være i en methylcobalamin form, som giver en bedre effekt af B12, i forhold til cobalamin.

 • B12 vitamin kosttilskud. Læs mere om B12 mangel på vores side.

  Vegansk B12 tilskud

  129,00 kr. inkl. moms Tilføj til kurv

Hvad er B12 vitamin godt for?

Vitaminet er en nødvendighed for at kroppens celler kan dele sig. Blodlegemerne er blandt de celler, der deler sig hyppigst, og mangel på B12 vitamin kan derfor resultere i mangel på blod da cellerne transportere ilt med blodet rundt i kroppen. B12-vitaminet er derfor en nødvendighed for nydannelsen og opretholdelsen af kroppens nervesystem.

Hvordan opdager jeg B12 vitamin mangel?

Hvordan ved du, om du er i underskud af B12 vitamin? Nogle af de første signaler på B12 mangel er eksempelvis træthed, hjertebanken, åndenød og svimmelhed. Disse symptomer er typisk et resultat af blodmangel.
B12 mangel kan forekomme i følgende scenarier, men er sjældent hos almindelige mennesker: Du kan læse mere om vitamin B12 mangel på sundhed.dk.

Hvordan får jeg B12 vitaminer?

B12-vitaminet optages gennem kosten, men du kan også få det som kosttilskud. Det findes i animalske produkter såsom fisk, mejeriprodukter og kød. Derfor er du særligt udsat for B12 mangel, hvis du er vegetar eller veganer, og her kan kosttilskud være et godt supplement.

Vegansk kosttilskud fra Terranova

Vi har udviklet en af vitaminer som alle er 100 % veganske og fri for tilsætningsstoffer, bindemidler, fyldstoffer, konserveringsmidler og sødestoffer.
Vores vitaminer stammer fra naturlige kilder, og bidrager derfor til optimal optagelse i kroppen.

Køb b12 vitamin tilskud nedenfor.

Symptomer på B12 mangel

I det meget tidlige stadie er der ikke nogle særlige symptomer for B12 mangel. Senere opstår der dog nogle tegn, som er forbundet til blodmanglen i kroppen, hvilket er eftervirkningen af B12 mangel. Symptomer på dette inkluderer:

 • Hjertebanken
 • Åndenød
 • Træthed
 • Svimmelhed

Eftersom B12 er en vigtig del i kroppens optagelse af røde blodlegemer, er der også andre symptomer på B12 blodmangel. Symptomer forbundet til dette inkluderer:

 • Rød, irriteret eventuelt afglattet tunge.
 • Dårligere smagssans
 • Fordøjelsesbesvær
 • Dårligere følesans
 • Nervebetændelse
 • Tilstanden kan over tid udvikle sig til gang- og koordinationsbesvær med spastisk lammelse.

Hvorfor får man B12 vitamin mangel?

Vitamin B12 optages via bestemt kost, og derfor er der også en sammenhæng mellem B12 mangel og den kost man indtager. Ud over dette kan B12 mangel forekomme, hvis ens krop generelt har svært ved at optage det på grund af forskellige sygdomme, eller hvis man har haft et længere forbrug af antidiabetesmidler (metformin) og syrehæmmende midler.

Den gruppe af mennesker, som hovedsageligt kommer i mangel på vitaminet grundet utilstrækkelig indtagelse, er vegetarer og veganere. Eftersom B12 vitaminet kun findes i animalske produkter, er det næsten en umulig sag for veganere at indtage B12 gennem kosten, og da størstedelen findes i kød, er der også store begrænsninger for vegetarer. B12 kosttilskud kan derfor blive en nødvendighed, for at kroppen fungere optimalt for lige præcis disse to grupper (eller andre som ikke får nok B12 gennem kosten). Vores B12 vitamin kosttilskud er ligesom alle vores andre produkter 100% veganske og egner sig derfor perfekt til veganere og vegetarer.

Der kan være mange grunde til, at ens krop har problemer med at optage B12, men de fleste er dog forbundet til mængden af mavesyre i maven. Tager man nemlig meget medicin mod forhøjet mavesyre, eller har en dårlig produktion af mavesyre, kan det være årsag til problemer med optagelsen af B12.

Har man fået en operation, hvor dele af ens tyndtarm eller mavesæk er blevet fjernet (ved cøliaki eller Crohns sygdom), og ens bugspytkirtel derfor ikke fungerer optimalt, kan det også føre til problemer med optagelsen af B12 vitamin.

De to årsager til B12 mangel er altså enten problemer med indtagelsen eller optagelsen af vitaminet, hvilket kan forekomme på mange forskellige måder. Det kan derfor være en god idé, at være opmærksom på, om man får nok B12, eller om man af en anden grund har svært ved at optage det i kroppen. Hvis det er tilfældet, kan B12 kosttilskud være et godt supplement mod underskuddet. Køb B12 vitamin tilskud fra Terranova her.

Læs mere om vegansk kosttilskud fra Terranova.