D vitamin mangel


Hvad er D vitamin?


D vitamin er vores solstråle vitamin, fordi det er et vitamin som kroppen selv er i stand til at danne, når huden kommer i kontakt med sollys. Da kroppen selv danner D vitamin via ophold i sollys, er D vitaminet også et provitamin. Det D vitamin hovedsageligt gør er, at regulere for calciumkoncentrationen i vores blod. Ud over dette hjælper D vitaminet også til optagelsen af calcium og fosfat fra tarmen, og eftersom calcium og fosfat begge bliver brugt i styrkelsen af vores tænder og knogler er dette en rigtig vigtig proces. Til slut er det også med til at der ikke er en for høj aktivitet i immunsystemet, hvilket kan være skadeligt for kroppen.

 

Symptomer på D vitamin mangel


Eftersom D vitamin er meget essentiel for, at kroppen fungerer optimalt, opstår der også symptomer, hvis indholdet af D vitamin i kroppen er for lavt. Nogle tegn på D vitamin mangel inkluderer:

 • Skrøbelige knogler, som får let til brud
 • Svage muskler
 • Tandforfald
 • Knogle skørhed
 • Forstørret lever og milt
 • Humørsvingninger og træthed

Specielt de skrøbelige knogler og svage muskler kan så medføre smerte, da kroppen ikke er i så god fysisk tilstand, når manglen på D vitamin er stor. Psykisk er det også påvist, at D vitamin har indflydelse på humøret, og mangel på D vitamin kan medføre træthed.

 • Du er ældre og har en øget risiko for type A eller B gastritis
 • Du har en tarmsygdom
 • Du er veganer eller vegetar
 • Du oplever en forringet smagssans
 • Din følesans er nedsat eller ændret

D vitamin kosttilskud


Får man ikke nok D vitamin via solen, er man gravid eller et barn i voksealderen, er D vitamin kosttilskud et fint supplement på manglen af D vitamin i kroppen. Gravide bør tage et kosttilskud på 10 mikrogram gennem hele deres graviditet, for ikke at komme i underskud. Prenatal Multivitamin kompleks, fra Terranova, er netop beregnet til dem, der planlægger at blive gravide, er gravide og ammende.

Børn i voksealderen har også et større behov for at få den rette mængde D vitaminer, da D vitaminerne hjælper med en sund udvikling af knoglerne samt immunsystemet. Det kan dog være svært at få børn til at sluge piller. Derfor er det smart, at der er blevet produceret nogle kapsler egnet specielt til børn, som ikke er særlig glade for at sluge piller. Kapslen fra Terranova, som hedder Green Child D3, kan fint tømmes i en drink eller noget yoghurt, så børn også kan få det D vitamin, de har behov for.

 • Du er ældre og har en øget risiko for type A eller B gastritis
 • Du har en tarmsygdom
 • Du er veganer eller vegetar
 • Du oplever en forringet smagssans
 • Din følesans er nedsat eller ændret

D vitamin kosttilskud

152DKK inkl. moms

Terranova’s D vitamin er et rent planteafledt D3 vitamin (cholecalciferol). Dette D vitamin kosttilskud er særlig velegnede til vegetarer og veganere. De produkter der anvendes for råvaren, er fremstillet ved hjælp af ekstraktion fra den naturlige metode lichen, hvor D3 vitamin indholdet er så højt som muligt.
D vitamin regulerer calcium og fosfor metabolisme og bidrager dermed til knogler, led, og vedligeholdelse af sunde tænder, og det er også nødvendigt for at opretholde en normal muskelfunktion. D vitamin tilskud stimulerer immunforsvaret, og tager del i den normale funktion af spaltningen af celler. Vegansk D vitamin arbejder tæt sammen med kroppen af vitamin A, magnesium, zink, vitamin K og bor.Varenummer vegansk-vitamin-d3

Kategori


Del med dem du holder af

VEGANSK D3 VITAMIN


Terranova’s D vitamin er et rent planteafledt D3 vitamin (cholecalciferol). Dette D vitamin kosttilskud er særlig velegnede til vegetarer og veganere. De produkter der anvendes for råvaren, er fremstillet ved hjælp af ekstraktion fra den naturlige metode lichen, hvor D3 vitamin indholdet er så højt som muligt.
D vitamin regulerer calcium og fosfor metabolisme og bidrager dermed til knogler, led, og vedligeholdelse af sunde tænder, og det er også nødvendigt for at opretholde en normal muskelfunktion. D vitamin tilskud stimulerer immunforsvaret, og tager del i den normale funktion af spaltningen af celler. Vegansk D vitamin arbejder tæt sammen med kroppen af vitamin A, magnesium, zink, vitamin K og bor.

Hvordan kan jeg afhjælpe mangel på D vitamin?


Mangel på D vitamin kan som skrevet forekomme, hvis mængden af sollys ikke er tilstrækkelig. For at afhjælpe dette kan man tage D vitamin supplementer, som kan være med til at opretholde en sund D vitamin mængde i kroppen. I sommerhalvåret er det på den anden side vigtigere at komme ud og få en helt masse sol, så kroppen selv kan producere den mængde D vitamin, der er behov for. Lever man dog i Danmark, hvor vi ikke altid er lige heldige med vejret, og det nogle gange kan føles, som om de overskyede dage ingen ende vil tage, så kan det blive svært at få D vitamin via sollys. Specielt i vinterhalvåret bliver det en udfordring, og af denne årsag er det vigtigt at få D vitaminer gennem kosten eller som kosttilskud via tabletter for ikke at komme i underskud. Vores D vitamin kosttilskud ’Vegansk Vitamin D3‘, fungerer rigtig godt som supplement, hvis man ikke får nok D vitamin via solen eller kosten. Køb D vitamin kosttilskud her på siden eller hos vores forhandlere.

Hvem er særligt udsat for D vitamin mangel?


Nogle grupper af mennesker er i højere grad i fare for D vitamin mangel end andre. Disse grupper omfatter børn, gravide kvinder, folk fra 70 år og op, samt kvinder hvis beklædning gør, at det kun er få områder af hud, der bliver udsat for sollys.

Det er ekstra vigtigt at børn ikke mangler D vitamin, da de fortsat vokser, og D vitamin er essentielt for knoglernes opbygning og vores immunsystemet. Ud over det kan D vitamin mangel hos børn føre til en sygdom, som hedder Engelsk syge (Rakitis). Symptomer på dette er blødekranieknogler, nedsat længdevækst og hjulben.

Gravide kvinder har brug for ekstra vitaminer og mineraler under graviditeten, som også gælder D vitamin. Når kvinder er gravide er det altså meget normalt, at de kommer i underskud med D vitamin. Det er derfor også vigtigt, at de er klar over dette og tager de forbehold, der kan tages, så de kommer tilbage til et sundt D vitamin niveau. Det kan derfor være godt at supplere med D vitamin kosttilskud.

Ældre mennesker samt plejehjemsbeboere er også i højere grad i fare for D vitamin mangel, eftersom deres kost kan være meget ensformig og derfor sjældent indeholder nok D vitamin. Derudover er det ofte begrænset, hvor meget de ældre og specielt plejehjemsbeboere kommer udenfor og får sollys, hvilket også kan øge risikoen for mangel på D vitamin.

Den fjerde og sidste gruppe, som er særligt udsat for mangel på D vitamin, er tildækkede kvinder. I Danmark er det i forvejen begrænset, hvor mange sollystimer vi får. Er størstedelen af ens krop derudover tildækket, så kan det få konsekvenser for ens D vitamin indhold i kroppen, da solen er den største kilde for os mennesker til D vitamin. Du kan læse endnu mere om D vitamin mangel på sundhed.dk.

Hvad bruger kroppen D vitamin til?

D vitamin bliver brugt til rigtig mange forskellige processer i kroppen, og er med til at opretholde et sundt immunforsvar og en normal celledeling. Teknisk set fremmer D vitamin kroppens calcium (kalk) og fosfor optagelse, som kommer fra tarmen. Calcium og fosfor er begge vitale for et sundt sæt tænder og stærke knogler, da både tænder og knogler hovedsageligt er opbygget af calcium og fosfor. Ud over nogle sunde tænder og stærke knogler, så bruger kroppen også D vitamin til, at opretholde en optimal muskelfunktionen. For børn er det også med til at fremme en sund udvikling af ikke mindst knoglestrukturen, men også et stærkt immunforsvar. Det er altså tydeligt, hvor vigtig D vitamin er for kroppen. Uden ville man gå rundt og konstant have ondt i knoglerne og musklerne, og ens immunforsvar ville være så svækket, at chancerne for at blive syg vil været markant højere.

Hvordan får jeg D vitamin igennem kosten?

Nu er det blevet nævnt et par gange, hvordan kroppen hovedsageligt får sin D vitamin igennem sollys. Heldigvis er det ikke kroppens eneste mulighed for at optage det nødvendige D vitamin. Forskellige madvarer indeholder nemlig også D vitamin. Nogle madvarer som fed fisk indeholder lidt mere end andre, men en varieret kost er vigtig, og man kan derfor ikke bare gå rundt og spise fed fisk, som laks, sild og makrel hele tiden, for man risikerer at komme i underskud med nogle af de andre lige så vigtige vitaminer, der ikke lige er i fisk. Eftersom lige præcis fed fisk indeholder den største mængde D vitamin, vi kan få gennem kosten, er fisk også den mest effektive måde at få D vitamin gennem vores mad. Med det sagt, er der dog også andre fødevarer, som indeholder D vitamin, men i mindre mængder. Da D vitamin er et fedtopløseligt vitamin, er det også i meget fedtindholdene madprodukter, at det findes. Ud over i fed fisk finder man det også i mælk, æg, olier, margarine og smør. Fordi D vitamin hovedsageligt findes i fisk, samt mælkeprodukter med meget fedt, så kan det være virkelig svært for specielt veganere at få den tilstrækkelige mængde D vitamin igennem kosten, og et supplement med D vitamin vil derfor her være en meget god løsning, når det ikke kan fås igennem den mad de spiser. Vores D vitamin er ligesom alle vores andre vitaminer 100% veganske og egner sig derfor perfekt til veganere der er i underskud på D vitamin. Køb D vitamin kosttilskud fra Terranova her på siden eller via en af vores mange forhandlere.