Der tales meget om jern, og især om dets mangel. I stedet for kun lavt hæmoglobin måler vi nu værdierne af lagerjern, det vil sige ferritin og serumjern.

I dette indlæg har vi sammensat en lille informationspakke om, hvad jern egentlig er, hvad det bruges til i kroppen, hvor man kan få det, hvad der er de mest almindelige symptomer på jernmangel og hvilken slags jernpræparat der virker bedst.

Hvad er jern?

Jern er et sporstof, der også findes i den menneskelige krop, hvilket er omkring 60-70 % i blodhæmoglobin, muskelmyoglobin og 20 % i lever, milt, knoglemarv og væv. Derudover findes jern i cellernes proteiner og enzymer.

Hvad er ferritin?

Ferritin betyder kroppens lagerjern. Lavt lager jern kan også forårsage forskellige jernmangelsymptomer, selvom mængden af ​​jern vist i blodprøven (hæmoglobin) er på et normalt niveau.

Hvad bruges jern til i kroppen?

Jern er en vigtig aktivator af cellemetabolisme og er nødvendig for energiproduktion i alle kroppens celler. Jern deltager i ilttransport i hæmoglobin, cellulær respiration, fjernelse af frie radikaler og iltlagring i væv (myoglobin). Hukommelse og opmærksomhed er også afhængig af tilstedeværelsen af ​​jern. Immunforsvarets celler har også brug for jern for at opretholde normal immunitet.

Hvor kan man få jern i maden?

Gode ​​kilder til jern er korn, grønne grøntsager, brændenælder, persille, alger, soja, bælgfrugter, frø, mandler, bananer og kød.

Hvad kan forhindre jernoptagelse?

Det anbefales at undgå at spise mælkeprodukter samtidig med jernrig mad eller jerntilskud, da calcium forhindrer optagelsen af ​​jern. Kaffe og te forværrer også optagelsen af ​​jern fra mad (så hold din kaffepause adskilt fra spisning!). Kornfibre kan forhindre optagelsen af ​​forskellige uorganiske jernpræparater, men den som Terranova bruger, Easy Iron Complex absorption forstyrres ikke af fibre.

Hvad fremmer jernoptagelsen?

Hvis der er mangel på jern, forbedres dets absorption. Fødevarer, der indeholder C-vitamin og C-vitamin som kosttilskud, fremmer udnyttelsen og optagelsen af ​​jern i kroppen.

Terranova Easy Iron hyvin imeytyvä rauta
Fødevarer, der indeholder C-vitamin, øger optagelsen af ​​jern.

Behovet for jern

Det gennemsnitlige behov for jern for en voksen kvinde er omkring 10 mg om dagen og for en mand omkring 8-9 mg om dagen. Hos kvinder falder behovet efter afslutningen af ​​menstruationen til omkring 6 mg om dagen. Yngre kvinder og gravide kan have brug for mere, også afhængigt af optagelsen af ​​jern fra maden.

Hvornår kan der være et øget behov for jern?

Jernmangel kan skyldes dårlig optagelse af jern, lavt jern indhold i maden eller for stort tab af jern, for eksempel under menstruation. Pubertet, kvinder i den fødedygtige alder og udholdenhedsatleter kan have behov for yderligere jern, og jernmangel findes i disse grupper oftere end normalt. Vegetarer kan også have brug for ekstra jern.

Hvad er de mest almindelige symptomer på jernmangel?

De mest almindelige symptomer på jernmangel er træthed, bleghed, søvnløshed, hjertesymptomer og anæmi. Hukommelses- eller koncentrationsproblemer og svækket immunitet kan også forekomme.

Kan du få for meget jern?

Der findes masser af forskellige jernprodukter. Ofte kan der opstå forskellige mavesymptomer, såsom forstoppelse, når man tager et jerntilskud. Derfor bør du kigge efter en mavevenlig løsning. Derudover er det godt at sørge for, at jernet også bliver optaget. Terranovas Easy Iron – produkt er i en aminosyrechelateret og meget absorberbar bisglycinatform, der ikke forårsager forstoppelse. Den helt tilsætnings- og fyldstoffri kapsel indeholder, udover jern, C-vitamin-rig hyben, som øger dens optagelse, E-vitamin-derivater fra risklid og acai, som forhindrer jernoxidation, og grønt bladgrønt i form af byg klidpulver, som er vigtigt for dannelsen af ​​røde blodlegemer.