D-vitamin – indtag og sundhedsfordele! Indtagelse af ​​D-vitamin fra mad og kosttilskud er især vigtig i den mørke tid på året, fra september til maj, hvor mængden af ​​sollys ikke er tilstrækkelig. 

Hvad er D-vitamin?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der findes i fem forskellige former, hvoraf de vigtigste er vitamin D2 eller ergocalciferol, som hovedsageligt er hentet fra plantekilder (som svampe) og vitamin D3 eller cholecalciferol, som er af animalsk oprindelse. Vitamin D3 er en form, der er mere effektivt tilgængelig for kroppen. Imidlertid er lav (lichen) et eksempel på en plante, hvorfra vitamin D3 kommer.

Calciferoler omdannes til calcitriol hovedsageligt i nyrerne, men også i andre væv. Calcitriol har mange vigtige sundhedseffekter. Som fedtopløseligt vitamin lagres D3-vitamin i kroppen over tid som calcidiol. Alligevel skal man sørge for, at niveauerne på lager er tilstrækkelige. 

D-vitamiini saanti ja terveyshyödyt

Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved D-vitamin?

Der er D-vitamin-receptorer overalt i menneskekroppen. D-vitamin er meget vigtigt f.eks. i forhold til knoglesundhed og kroppens modstandskraft. Ifølge Institut for Sundhed og Velfærd er D-vitaminmangel forbundet med øget risiko for infektionssygdomme. Der er også evidens for, at D-vitamin beskytter overfor akutte luftvejsinfektioner, især hos dem med D-vitaminkoncentration på mindre end 25 nmol/l i blodet. Den nedre grænse for referenceværdien for tilstrækkelig D-vitaminkoncentration i blodet er 75 nmol/l. I knoglerne medvirker D-vitamin derimod til ophobning af ​​calcium i knoglevævet, opretholder knogletætheden og regulerer balancen af ​​calcium i kroppen. Det er et vigtigt vitamin i forebyggelsen af ​​osteoporose.

Her er alle de godkendte sundhedsanprisninger for D-vitamin:

  • fremmer immunsystemets normale funktion
  • fremmer normal optagelse/udnyttelse af calcium og fosfor
  • fremmer et normalt calciumniveau i blodet
  • bidrager til at holde knoglerne normale
  • fremmer vedligeholdelsen af ​​normal muskelfunktion
  • bidrager til vedligeholdelsen af ​​normale tænder
  • deltager i celledelingsprocessen

Hvor får du D-vitamin?

På grund af UVB-strålingen fra sollys produceres D3-vitamin også naturligt på vores hud mellem maj og september, og mest i sommermånederne, hvor huden i ansigt, arme og ryg udsættes for solen (uden solcreme) for cirka 10-15 minutter to til tre gange om ugen. Eksponering længere end dette giver ikke yderligere fordele i form af D-vitaminindtag. Efterhånden som sollyset mindskes, falder D-vitaminkoncentrationen i blodet, som regel om efteråret og om vinteren, hvorfor det ekstra behov for D3-vitamin stiger. Derfor anbefales D-vitamintilskud i form af et kosttilskud til alle næsten hele året, eller i hvert fald fra efterår til forår, for at opretholde D-vitaminniveauet.

Fed fisk, levertran, lever, æg, smør og mejeriprodukter beriget med D-vitamin er de bedste fødevarekilder til D3-vitamin. De bedste plantebaserede kilder er svampe. Veganere og vegetarer bør være endnu mere opmærksomme på vitamin D3-indtag, når animalske kilder mangler i kosten.

Vegansk vitamin D3 passer til alle

Terranovas veganske D3-vitamin er lavet af en speciel variant af lav (lichen) med et højt indhold af D3-vitamin. Derfor er dette plantebaserede D3-vitamin velegnet til alle, også veganere. Produktets Magnifood Complex plantekombination øger optagelsen og udnyttelsen af ​​D-vitamin i kroppen. Produktet indeholder f.eks. korianderblade, græskarkerner, shiitakesvampe og spirulina. I overensstemmelse med Terranovas filosofi er D-vitamin fuldstændigt frit for tilsætningsstoffer. Tjek produktet her!

Glem ikke det tilsætningsfrie og plantebaserede vitamin D3 til børn!

Hvilke andre næringsstoffer arbejder sammen med D-vitamin?

  • Calciumhar brug for D-vitamin til knogledannelse. D-vitamin regulerer brugen af ​​calcium i kroppen.
  • K2-vitamin – med hensyn til knogler har calcium og D-vitamin også brug for K2-vitamin. Vitamin K2 sikrer, at calcium optages korrekt af knoglevævet. Vitamin K2 har også fordele i forhold til kredsløbets sundhed. Du kan købe Terranovas D3 & K2 vitaminkombination, f.eks. hos vores mange forhandlere!