Fordøjelsesenzymer. Du har måske hørt om dem, eller måske endda bruge dem. Men ved du, hvad de faktisk er, hvor de kommer fra, og hvad deres betydning er?

Ruuansulatusentsyymit & Probiootit yhdessä - Terranova Digestive Enzymes with Probiotics

Hvad er fordøjelsesenzymer?

Vores fordøjelsessystems opgave er at fordøje og nedbryde den mad, vi spiser, til en sådan form, at de næringsstoffer, det har brug for, kan optages af kroppen. Oralt spyt, mave, bugspytkirtel og tyndtarm spiller en vigtig rolle i fordøjelsen, da de udskiller forskellige enzymer, der nedbryder sukker, fedt og kulhydrater. Leveren udskiller galdesyrer, som udskilles gennem galdeblæren ind i tyndtarmen, deres opgave er at emulgere fedtstoffer i en sådan form, at enzymer kan nedbryde dem.

Proteaser nedbryder protein til peptider og aminosyrer, lipaser nedbryder fedtstoffer til fedtsyrer og glycerol, og amylaser omdanner kulhydrater til enklere sukkerarter. Lactase-enzym nedbryder laktose i mælk.

Grøntsager indeholder også naturligt enzymer: Ananas indeholder bromelain, som nedbryder proteiner, papaya indeholder for eksempel forskellige proteaser, mangoamylaser og honning. proteaser og amylaser. Derudover skal du huske surkål, som naturligt takket være sin fremstillingsproces indeholder forskellige enzymer, der fremmer fordøjelsen.

Enzymer, der nedbryder fødevarer, fremstilles industrielt ved at fermentere organiske stoffer som sukkerarter ved hjælp af forskellige bakterier og gær. Planter som papaya har også naturlige enzymer, der nedbryder proteiner. Enzymer kan også fås fra animalske kilder Plantebaserede enzymer er mere modstandsdygtige over for forskellige niveauer af surhedsgrad i tarmene og mavesyrer og er derfor mere populære. Terranovas fordøjelsesenzym præparater er helt plantebaserede og også velegnede til veganere.

 

Mitä ovat ruuansulatusentsyymit? Terranova ravintolisät
Ananas indeholder naturligt bromelain enzym.

Fordele ved fordøjelsesenzymer

Kroppens naturlige mængde og udskillelse af fordøjelsesenzymer er individuel og er i høj grad påvirket af kost, livsstil, arv, alder og medicin. Hos ældre mennesker falder effektiviteten af ​​fordøjelsen, ligesom stressede mennesker. Hvis der udskilles for få fordøjelsesenzymer, fordøjes den spiste mad ikke ordentligt, og i dette tilfælde kan mangel på enzymer forårsage forskellige mavesygdomme, såsom oppustethed, luft i maven, mavesmerter, irritabel tyktarm (IBS) og halsbrand.

Brugen af ​​fordøjelsesenzymer kan væsentligt forbedre nedbrydningen af ​​mad og optagelsen af ​​næringsstoffer i kroppen. Når næringsstofferne optages bedre, kan du føle dig mere energisk og din udholdenhed forbedres – som regel føles hele kroppen bedre som helhed. Den tydeligste ændring ses normalt i mavens velvære: oppustethed og luft i maven kan falde eller stoppe helt, og mavesækkens funktion normaliseres.

Sådan bruger du fordøjelsesenzymer

Når man ved, at der for eksempel er problemer med at fordøje fedtstoffer, kan man vælge et enkelt enzympræparat, der eksempelvis kun indeholder lipase-enzymet. Mange mennesker tager også laktase-enzymet, når de indtager laktoseholdige mejeriprodukter. Det meste af tiden har maveproblemer mere komplekse årsager, og mangel på et specifikt enzym kendes ikke, eller der opstår mangler i flere enzymer. I så fald bør du vælge et nyt fordøjelsesenzym produkt, der indeholder en lang række enzymer, der nedbryder forskellige fødevarestoffer.

Tag 1-2 enzymkapsler lige før, under eller umiddelbart efter et måltid. Oftest indtages fordøjelsesenzymer til hovedmåltider som frokost og aftensmad, men afhængigt af størrelsen og sammensætningen af ​​dit måltid, kan det også være hensigtsmæssigt at bruge det til fx morgenmad. Du kan mærke, hvordan du har det og sammenligne det med før – vil følelsen af ​​mæthed eller træthed efter spisning være den samme som før? Undgik du hævelsen helt?

Hvis du bruger antacida eller fordøjelsesmedicin, bør du tage dem på forskellige tidspunkter, hvis det er muligt, for at sikre enzymernes effektivitet. Du bør også konsultere din egen læge eller terapeut for individuelle instruktioner.

Terranovas fordøjelsesenzympræparater

Hvad er specielt ved Terranovas fordøjelsesstøtteprodukter? De indeholder en lang række pH-neutrale fordøjelsesenzymer, der hjælper med at nedbryde proteiner, stivelser og fedtstoffer, samt sværere at fordøje oligosaccharider (f.eks. raffinose) og disaccharider som laktose og saccharose. Ud over dette indeholder produkterne en rig kombination af urter, der understøtter fordøjelsen, såsom fennikel, ingefær, artiskok og gul bitter græskar.

Hvordan vælger du det rigtige produkt?

Når du har brug for en pålidelig baseret på fordøjelse, skal du vælge Digestive Enzymes Complex, som indeholder 11 forskellige fordøjelsesenzymer og syv planter, der fremmer fordøjelsen.

Vil du have fordøjelse og tarmvelvære i samme pakke? Ny Digestive Enzymes with Probiotics tilbyder fordøjelsesenzymer, mælkesyrebakterier og mavelindrende urter sammen!

Leder du efter kun ét kosttilskud, der giver støtte til tarmen og hele kroppen? Life Drink så er det op til dig. Et omfattende ernæringspulver, der plejer hele kroppen og tarmene, med fordøjelsesenzymer, probiotika, præbiotiske fibre og plantenæringsstoffer. Derudover vigtige omega-fedtsyrer, proteiner, grønt- og bærpulver og adaptogene svampe.

Læs næste blogindlæg, om hvordan du kan understøtte dine tarmes velvære på fem nemme måder.

 

Kilder: Brewer, Sarah. Luontaistuotteet Ensyklopedia. The Essential Guide to Vitamins, Minerals and Herbal Supplements. Otavan Kirjapaino 2017.